GULASZ WOŁOWY Z KAWĄ, CZEKOLADĄ, WINOGRONEM I CHILI

Autor : Dietetyk Aleksandra Łuczak
7 listopada 2017

Gulasz wołowy z kawą i czekoladą to znana wielu zwolennikom tamtejszej kuchni potrawa. Przerabiana na milion sposobów, znalazła się również w Kuchni Afterfit Catering. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie stworzyli tego dania na nowo. Miło nam więc poinformować, że przedstawiamy Państwu całkiem nową odsłonę gulaszu meksykańskiego z kawą, czekoladą, winogronem i chili.

Wiele osób na tę propozycję powie stanowczo – NIE. Jednak my uwielbiamy połączenia różnych smaków. Tutaj słodko – ostry smak oraz nuta zapachowa sprawia, że jak najbardziej widzimy ten przepis w naszym menu. Idealnie pasuje do diet typu Paleo czy Samuraj.

GULASZ WOŁOWY Z KAWĄ, CZEKOLADĄ, WINOGRONO I CHILI – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE

Wołowina i fasola czerwona, to idealna kompozycja białka. W codziennej diecie powinny znajdować się aminokwasy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego w stosunku 1:1. Nie należy więc eliminować ze swojego jadłospisu białka roślinnego, jako mniej przyswajalnego źródła tego makroskładnika.

Dodatkowo gorzka czekolada i winogrono to źródło flawonoidów, które walczą z wolnymi rodnikami i działają antynowotworowo. Okazuje się, że można jeść smacznie i zdrowo. Nie jesteś przekonany do połączenia tych smaków? Wierzymy! My też w pierwszym etapie zareagowaliśmy sceptycznie. Sprawdź i przekonaj się, że nie należy bać się eksperymentów kulinarnych. Tylko otwartość na smaki gwarantuje ciekawą przygodę kulinarną. Na zdjęciu gulasz w towarzystwie chipsów z batatów.

gulasz wołowy afterfit catering

GULASZ WOŁOWY Z KAWĄ, CZEKOLADĄ, WINOGRONEM I CHILI – PRZEPIS

Ilość porcji: 3
Kcal: 1437 (1 porcja 479 kcal)
B 119 (39,3), T 59 (19,6), W 102 (34), F 22,6 (7,53), WW 10,2 (3,4)

SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 0,5 papryczki chili
  • 1 łyżeczka świeżej kolendry
  • szczypta cynamonu
  • 125 ml kawy espresso
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 200 g winogrono czerwone
  • 200 g kukurydzy konserwowej z puszki
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rozgrzać garnek z grubym dnem, dodać oleju i zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chili, goździki, liść laurowy i pozostałe suche przyprawy (poza pieprzem i solą). Po chwili odstawić.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę 3 – 4 cm.
  3. Do garnka dodać kawę, bulion i całość zagotować.
  4. Kolejno dodawać: mięso, pomidory, czekoladę, sól i pieprz. Gotować dopóki mięso nie będzie miękkie. Może to potrwać nawet 2 godziny.
  5. Po tym czasie dodać fasolę, kukurydzę, winogrono, sos sojowy i gotować przez ok. 20 min.
  6. Podawać ze świeżą kolendrą.

 

Podobało się? Podziel się ze znajomymi.