Dieta ketogeniczna (keto) to dieta o niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej zawartości tłuszczu. Taki sposób odżywiania wprowadza organizm w stan metaboliczny zwany ketozą, w którym głównym źródłem energii stają się tłuszcze i ciała ketonowe.
Zapewnia to utratę wagi, dlatego taki model diety może się sprawdzić u osób chcących w szybkim tempie zrzucić zbędne kilogramy. Za sprawą większego udziału tłuszczu w diecie ketogenicznej porcje posiłków są mniejsze objętościowo, ale zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Menu jest bogate w mięso, tłuste ryby morskie, masło, oliwę z oliwek, olej kokosowy, awokado, orzechy, pestki i nasiona. Dania bazują również na tłustym nabiale oraz jajkach.
Ten rodzaj diety nie jest zalecany u osób z chorobami trzustki, wątroby, nerek i pęcherzyka żółciowego. Ze względu na restrykcje związane ze znacznym ograniczeniem węglowodanów zaleca się cykliczne stosowanie tej diety przez okres 2-3 miesięcy.
Śniadanie
Naleśniki a la ruskie z twarogiem i wędzonym boczkiem
II Śniadanie
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami
Obiad
Polędwiczki wieprzowe w sosie z zielonym pieprzem i surówką biało-czerwoną
Kolacja
Sałatka z szarpaną wieprzowiną, pomidorkami koktajlowymi i awokado.
Na zamówienie powyżej 14 dni dajemy 5% rabatu.
Na zamówienie powyżej 30 dni dajemy 10% rabatu.
Na zamówienie każdej kolejnej diety na ten sam adres dajemy 5% rabatu na tę dietę (pierwsza dieta pozostaje bez rabatu).
Dieta pudełkowa Afterfit jest obecnie dostępna w ponad 100 miast w Polsce. Użyj wyszukiwarki poniżej, aby sprawdzić czy dostarczamy posiłki także do Ciebie.
Dieta ketogeniczna, czyli inaczej ketogenna zalicza się do diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych. Główne założenie polega właśnie na wyłączeniu z menu węglowodanów i zastąpieniu ich tłuszczami. Taki jadłospis pozwala się cieszyć dobrym samopoczuciem i sprawia, że poczujesz się lekko.
Założenia diety ketogenicznej opierają się na odpowiedniej zawartości tłuszczów, węglowodanów i białek w każdym posiłki. W codziennej diecie proporcje rozkładają się następująco: węglowodany stanowią 50%, białka 15%, a tłuszcze 35%. Jadłospis ketogeniczny jest zupełnie inny. W posiłkach tłuszcz może stanowić aż 80-90%, a pozostałe 10-20% stanowią białko i węglowodany. Z tego też względu, niektórzy twierdzą, że głównym założeniem diety ketogenicznej jest hasło „Jedz tłuszcz, by spalać tłuszcz”. Standardowo, to węglowodany stanowią główne źródło energii. Tutaj jest inaczej - poszczególne posiłki nie zawierają odpowiedniej ilości węglowodanów, a zatem organizm szuka innego źródła energii - w tym przypadku znajduje go w tłuszczach, a dokładniej w powstających w procesie rozpadu tłuszczów ciałach ketonowych. Uczucie głodu w wyniku spożywania posiłków opartych na założeniach diety ketogenicznej zostaje zahamowane. Już po kilku dniach stosowania takiego menu można się cieszyć doskonałym samopoczuciem, ale także dobrym humorem - co jest związane z oddziaływaniem ketonów na organizm.
Mimo tego, że dieta pudełkowa ketogeniczna jest często stosowana przez osoby, które chcą się pozbyć nadprogramowych kilogramów, to zaleca się ją również do leczenia nadciśnienia. Mało tego, jest ona polecana przy różnych poważniejszych schorzeniach. Takie menu jest odpowiednie w przypadku padaczki opornej na leki u dzieci, a także w niektórych wrodzonych wadach metabolizmu (np. wrodzony brak białka transportującego glukozę GLUT-1). Innymi wskazaniami do stosowania jadłospisu jest np. zespół Retta, zespół Dravet oraz stwardnienie guzowate. Dieta ketogeniczna nie może być stosowana u osób z chorą wątrobą, nerkami i trzustką i z cukrzycą. Takie menu powinno być kontrolowane przez lekarza i dietetyka.
Pamiętajmy, że skoro tłuszcze stanowią główne źródło kalorii w diecie ketogenicznej, to muszą pochodzić one z pełnowartościowych posiłków i składników jak najmniej przetworzonych. Źródłem tłuszczów nasyconych powinno być masło, smalec, olej kokosowy, a jednonienasyconych orzechy, awokado, olej. Tłuszcze wielonienasyconymi powinny być pochodzenia zwierzęcego.
Białko w menu również powinno pochodzić z mięsa. Z mięs można spożywać wołowinę, wieprzowinę, dziczyznę, drób i jagnięcinę. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by było to mięso dobrej jakości, najlepiej ze sprawdzonych hodowli. Wskazane są również ryby, takie jak np. łosoś, sardynki oraz owoce morza. Spożywając jajka i inny nabiał, również zadbajmy o to, by pochodziło z odpowiednich źródeł.
Węglowodany w diecie ketogenicznej powinny z kolei mieć swoje źródło w owocach i warzywach. Warto wybierać z jak najmniejszą ilością cukru - np. szpinak, brokuły, kalafior, jarmuż, szparagi, bakłażan, oliwki, cukinia, sałata, ogórek, pieczarki, awokado. Warzywa i owoce z dużą ilością węglowodanów powinny być ograniczane. Menu diety ketogenicznej jest niezwykle rozbudowane i każda osoba znajdzie w nim coś dla siebie. Istotne są tu dobrej jakości produkty.