• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Quesadilla z krewetkami

    Quesadilla z krewetkami

    Autor : waldekpieniak
    6 listopada 2018

    Quesadilla z krewetkami to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na pyszne śniadanie lub przekąske na przyjęcie.

    Składniki:

    1. krewetki – surowe, 350 gramów
    2. czosnek – 3 ząbki
    3. czerwona cebula – 1 sztuka pokrojona w kostkę
    4. czerwona papryk – 1 sztuka pokrojona w kostkę
    5. zielona papryka – 1 sztuka pokrojona w kostkę
    6. ser mozzarella – w formie wiórków (może być inny ser), około 150-200 gramów
    7. przyprawa tex-mex – 2 łyżeczki
    8. średnie tortille – 3 sztuki
    9. limonka – 1 sztuka
    10. świeża kolendra
    11. oliva extra vergine

    Quesadilla z krewetkami – sposób przygotowania:

    1) Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek oraz paprykę – około 3 minuty.

    2) Posypać przyprawą tex-mex i zamieszać.

    3) Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty.

    4) Polać sokiem z limonki.

    5) Na drugiej patelni wyłożyć tortillę i posypać jedną połowę serem mozzarella. Następnie na ser położyć krewetki wraz z warzywami, posypać kolendrą oraz jeszcze raz serem.

    6) Tortillę złożyć na połowę i podsmażać przez około minutę.

    7) Przewrócić tortillę na drugą stronę i podsmażać przez kolejną minutę.

    8) Zdjąć z patelni, podzielić nożem na cztery części, posypać odrobiną kolendry i pierwsza quesadilla gotowa ;). Całość powtórzyć jeszcze dwa razy.

    PRO TIP: Quesadilla z krewetkami najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

    SPRAWDŹ INNY PRZEPIS Z KREWETKAMI: RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI

    ZOBACZ RÓWNIEŻ: 15 POMYSŁÓW NA KREWETKI