• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych ze szparagami

    Szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi [PRZEPIS]

    Autor : waldekpieniak
    17 maja 2018

    Sezon grillowania w pełni, a już za chwile w sklepach dostępne będą świeże i pachnące szparagi. Szef kuchni naszego cateringu dietetycznego specjalnie dla Was przygotował inspirację na szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi. Trudno o prostszy przepis, którym możecie zabłysnąć na kolacji ze znajomymi.

    Składniki na 2 porcje:

    1. Polędwiczki wieprzowe pokrojone w kawałki jak na zdjęciu (około 400-500 gramów)
    2. Oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
    3. Cukier (około 4 łyżki)
    4. Pęczek szparagów (przekrojonych w 1/4 długości)
    5. Żółta cebula (może być więcej jeśli lubisz) pokrojona w grubsze paski
    6. Patyczki do szaszłyków
    7. Miód
    8. Natka pietruszki

    Do przyprawienia:

    1. Świeżo zmielona sól morska (1 łyżka)
    2. Świeżo mielony pieprz (1/2 łyżeczki)
    3. Mielona papryka (1 łyżeczka)
    4. Granulowany czosnek (1/4 łyżeczki)
    5. Granulowana cebula (1/4 łyżeczki)
    6. Cukier (1/2 łyżeczki)

    Szaszłyki ze szparagami – sposób przygotowania:

    1. Wymieszaj wszystkie przyprawy w miseczce
    2. Do miski wlej oliwę, wrzuć kawałki mięsa a następnie posyp wymieszanymi przeprawami i wymieszaj.
    3. Wyjmij mięso, dolej trochę oliwy i wrzuć pokrojone szparagi i cebulę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
    4. Kolejno nadziej składniki na szaszłyki.
    5. Piecz na grillu po 4-5 minuty z każdej strony, w piekarniku możesz upiec je w temperaturze 230 stopni – przez około 9-12 minut, lub usmażyć na patelni grillowej do zrumienienia z obu stron.
    6. Na sam koniec możesz posmarować szaszłyki miodem jeśli lubisz bardziej słodki smak oraz posypać natką pietruszki.
    7. Polecamy podawać z TZATZIKAMI

    Przepis na TZATZIKI znajdziecie TUTAJ.

    Polecamy również przeczytać nasz wpis: zasady zdrowego grillowania.

    Pyszne szaszłyki ze szparagami