• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • RUMSZTYK WOŁOWY Z SOSEM CHIMICHURRI [PRZEPIS]

    Autor : waldekpieniak
    20 listopada 2017

    Polacy nie jedzą dużo wołowiny. Świadczą o tym statystyki. Wciąż wolimy bardziej drób i wieprzowinę. Spowodowane jest to wieloma czynnikami. Jednym z nich jest na pewno cena. Innym fakt, iż wołowinę trzeba umieć przygotować. A jeszcze innym to, że w ostatnich czasach zalecano ograniczenie spożycia mięsa czerwonego do minimum, ze względu na ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. A że lubimy skrajności i brak nam żywieniowego rozsądku…. Mamy efekty. Warto jednak jeść wołowinę ze względu na wartości odżywcze. Jakie?

    WOŁOWINA – WARTOŚCI ODŻYWCZE

    Mięso czerwone należy spożywać nie więcej niż dwa razy w tygodniu w ilości ok. 150 g jednorazowo. Wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka (ok. 26 g/100 g),  tłuszczu (15 g/100 g) oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia czy żelaza. W porcji 150 g dostarczamy ok. 400 kcal. Warto jeść wołowinę. Badania dowodzą, że osoby spożywające zalecane ilości tego gatunku mięsa, rzadziej zmagają się z obniżonym nastrojem czy nawet depresją (Deakin University). Nie masz pomysłu na wołowinę? Przedstawiamy Wam rumsztyk wołowy z sosem chimichurri, grillowanymi warzywami i kaszą pęczak. Pełnowartościowy posiłek, który przygotujecie sami. Smacznego!

    Dietetyk Aleksandra Łuczak

    Zobacz: PRODUKTY NA MASĘ – CO JEŚĆ? [DIETA NA MASĘ]

    rumsztyk wołowy afterfit catering

     

    RUMSZTYK WOŁOWY Z SOSEM CHIMICHURRI,
    GRILLOWANYMI WARZYWAMI I KASZĄ PĘCZAK

    Ilość porcji: 4
    Kcal: 2819 (1 porcja 705 kcal)
    B 183 (46), T 121 (30), W 240 (60), F 51 (13), WW 24,3 (6)

    RUMSZTYK

    Składniki:

    • wołowina 600 g
    • cebula 1 szt
    • czosnek 2 ząbki
    • sól, pieprz, majeranek do smaku

    Sposób przygotowania:

    1. Mięso posiekać drobno,dodać czosnek, przyprawy i dobrze wyrobić.
    2. Formować niezbyt duże okrągłe kotleciki i usmażyć na rumiano.
    3. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w krążki.

    SOS CHIMICHURRI

    Składniki:

    • natka pietruszki 2 pęczki
    • kolendra 0,5 szkl.
    • czosnek 2 ząbki
    • papryka chili ½ szt.
    • oliwa z oliwek 5 łyżek
    • sok z cytryny 1 łyżka
    • ocet winny 1 łyżka
    • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Dodaj składniki do kielicha blendera.
    2. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

    WARZYWA GRILLOWANE

    Składniki:

    • papryka zielona 1 szt.
    • papryka czerwona 1 szt.
    • cebula 2 szt.
    • oliwa z oliwek 1 łyżka

    Sposób przygotowania:

    1. Warzywa pokroić na mniejsze części.
    2. Ugrillować. Doprawić według uznania.

    KASZA PĘCZAK

    Składniki:

    • kasza pęczak 320 g

    Sposób przygotowania:

    1. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.