• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ [PRZEPIS]

    Autor : aleksandraluczak
    11 września 2017

    “Ryba, curry i ciecierzyca? Nie za dużo się tu dzieje?” – pomyśli od razu Kowalski. Jednak zaufajcie nam, że ten przepis zyska sympatię niejednego konesera. Idealny stosunek białka zwierzęcego z dorsza oraz roślinnego z ciecierzycy sprawi, że posiłek będzie zaspokajał potrzeby żywieniowe osób aktywnych i doskonale wtapia się w wymagający jadłospis.

    MOC CURRY W POMIDOROWYM CURRY

    Curry to znana kuchni wschodniej mieszanka przypraw, która w ostatnich dziesięcioleciach zadomowiła się także w kuchni polskiej. Najczęściej w jej skład wchodzi kurkuma, kumin, chili, imbir, pieprz, chili, gorczyca a nawet goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. Charakterystyczne smaki nie każdemu pasują, jednak warto czasami dodać jej do swoich posiłków. Dlaczego?

    Zobacz także: INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS

    Ta niesamowita kompozycja przypraw posiada szereg właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo – naczyniowego, układ immunologiczny, a także blokuje procesy nowotworzenia. Curry, to także olejki eteryczne oraz bogactwo witaminy A, fosforu, wapnia, witaminy C i żelaza. Poznaj nasz przepis na Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą i poznaj niesamowite zastosowanie tej przyprawy!

    PRZEPIS NA CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ – PRZEPIS

    Ilość porcji: 3

    Kcal: 990 (1 porcja 330 kcal)

    B 61,2 (20,4), T 44 (14,6), W 70,6 (25,53), F 26,4 (8,8), WW 7,2 (2,4)

     

    SKŁADNIKI:

    • cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • ½ papryczki chili
    • szczypta kuminu, kurkumy i garam masala
    • 400 g krojonych pomidorów
    • 250 ml bulionu
    • ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy
    • 200 g filetu z dorsza
    • 100 ml mleka kokosowego
    • świeża kolendra
    • oliwa z oliwek

    SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

    1. Na oliwie podsmaż małą cebulę.
    2. Dodaj 3 ząbki posiekanego czosnku.
    3. Dodaj ½ łyżeczki papryczki chili, 1 łyżeczkę kuminu i kolendry.
    4. Dodaj ½ łyżeczki kurkumy i garam masala.
    5. Dodaj 400g pokrojonych pomidorów i szklankę bulionu.
    6. Dodaj ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy i gotuj przez 7 – 10 min.
    7. Dodaj 200 g filetu z dorsza i gotuj 5 min.
    8. Dodaj 100 ml mleka kokosowego.
    9. Dodaj garść świeżej kolendry i zamieszaj.

    Komentarz:

    Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy