Lista alergenów
Alergeny i ich pochodne
W Afterfit Catering używamy szerokiej gamy produktów, co oznacza obecność różnych alergenów w naszym zakładzie. Może to prowadzić do zanieczyszczeń krzyżowych.* Dokładamy wszelkich starań, aby je zminimalizować, wdrażając specjalne procedury, które zapewniają najwyższe standardy bezpieczeństwa produkcji.
Aby zapoznać się z alergenami, które stosujemy, zapraszamy do przejrzenia poniższej listy:
Wykaz alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 | Obecność w zakładzie |
---|---|
Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne | TAK |
Skorupiaki i produkty pochodne | TAK |
Jaja i produkty pochodne | TAK |
Ryby i produkty pochodne | TAK |
Orzeszki ziemne/orzeszki arachidowe i produkty pochodne | TAK |
Soja i produkty pochodne | TAK |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) | TAK |
Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoiesis (Wangenh.), K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzech pistacjowy (Pistacia vera), orzechy makadamia (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne | TAK |
Seler i produkty pochodne | TAK |
Gorczyca i produkty pochodne | TAK |
Nasiona sezamu i produkty pochodne | TAK |
Dwutlenek siarki i siarczyny powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na S02 | TAK |
Łubin i produkty pochodne | TAK |
Mięczaki i produkty pochodne | TAK |
Informacje o alergenach dla każdego posiłku są dostępne na etykietach umieszczonych na opakowaniach oraz w Panelu Klienta.
*Zanieczyszczenie krzyżowe to proces, w którym alergeny z jednych surowców mogą przeniknąć do innych produktów, które pierwotnie ich nie zawierały, poprzez kontakt bezpośredni lub pośredni.
Nasiona i pestki
Produkty takie jak małe owoce, orzechy, kasze i nasiona mogą zawierać drobne elementy, takie jak fragmenty łusek czy pestek. Dlatego zalecamy ostrożność podczas spożywania posiłków z ich udziałem.