Blog Dietetyczny

dieta trzustkowa jadłospis tygodniowy

Dieta trzustkowa – jadłospis tygodniowy

Kamil Afterfit

Dieta trzustkowa to kluczowy element wspomagający leczenie i regenerację trzustki, szczególnie w przypadku jej zapalenia. Odpowiednio zbilansowany jadłospis nie tylko łagodzi objawy choroby, ale także wspiera prawidłowe funkcjonowanie tego narządu. W naszym artykule przedstawiamy tygodniowy plan posiłków, który pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, odciążając trzustkę i poprawiając ogólne samopoczucie. Odkryj, jak smaczne i różnorodne mogą być dania na diecie trzustkowej!

Czym jest dieta trzustkowa?

Dieta trzustkowa to sposób żywienia zalecany osobom z zaburzeniami pracy trzustki. Ma ona na celu złagodzenie objawów chorób trzustki, takich jak zapalenie trzustki i cukrzyca typu 1 lub 2. Odpowiednio zbilansowany jadłospis odciąża trzustkę, łagodzi dolegliwości bólowe i zapobiega niedoborom pokarmowym.

Cel diety trzustkowej

Głównym celem diety trzustkowej jest złagodzenie objawów towarzyszących chorobom trzustki. Zapalenie trzustki, będące najczęstszą przyczyną dolegliwości tego narządu, objawia się między innymi bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. Stosowanie diety trzustkowej pomaga zminimalizować te symptomy.

Kto powinien stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na zapalenie trzustki. Ponadto, powinny ją stosować osoby z cukrzycą typu 1 lub 2, u których doszło do upośledzenia funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki. Również pacjenci po ostrym zapaleniu trzustki czy zabiegach chirurgicznych tego narządu powinni stosować zalecenia dietetyczne dla tej choroby.

Zasady diety trzustkowej

Dieta trzustkowa powinna być niskotłuszczowa, bogata w białko i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Jadłospis bazuje na produktach zbożowych, warzywach i niskotłuszczowych produktach mlecznych. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w niewielkich porcjach.

Produkty zalecane w diecie trzustkowej

W diecie trzustkowej powinny znaleźć się:

  • Owoce – świeże i suszone
  • Warzywa – najlepiej gotowane, bez skórki
  • Chude mięso – cielęcina, kurczak, indyk
  • Ryby – gotowane na parze lub pieczone w folii
  • Lekkostrawne desery – budynie, kisielu, suflety

Produkty, których należy unikać

W diecie trzustkowej należy wykluczyć:

  • Tłuste potrawy – smażone mięsa, fast foody, tłuste wędliny i sery
  • Przetworzoną żywność – słodycze, chipsy, dania instant
  • Alkohol – w każdej postaci

Metody przygotowywania posiłków

Potrawy w diecie trzustkowej powinny być przygotowywane w sposób oszczędzający tłuszcz:

  • Gotowanie na parze
  • Pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym
  • Gotowanie w wodzie lub na wywarze warzywnym

Tygodniowy jadłospis diety trzustkowej

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tygodniowy diety trzustkowej:

Poniedziałek

Posiłek Danie
Śniadanie Jajecznica na parze ze szczypiorkiem i pomidorem
II Śniadanie Koktajl migdałowo-bananowy
Obiad Pierś z kurczaka gotowana na parze, ryż brązowy
Podwieczorek Serek wiejski z rzodkiewką
Kolacja Zupa pomidorowa z jasnym makaronem na wywarze warzywnym

Wtorek

Posiłek Danie
Śniadanie Jasne pieczywo, pasta jajeczna, pomidor
II Śniadanie Budyń lekkostrawny z kaszy jaglanej z musem jabłkowym
Obiad Łosoś pieczony w folii, ziemniaki gotowane
Podwieczorek Naleśniki z jogurtem kokosowym, jagodami i borówkami
Kolacja Zupa mleczna z makaronem

Środa

Posiłek Danie
Śniadanie Chleb pszenny, schab pieczony, ogórek
II Śniadanie Kasza manna z morelami
Obiad Cielęce pulpety z brokułami w sosie bazyliowym
Podwieczorek Koktajl owocowo-warzywny z marchewki, mango i pomarańczy
Kolacja Zupa krem z marchewki

Czwartek

Posiłek Danie
Śniadanie Bułka pszenna, szynka, warzywa
II Śniadanie Jaglanka z nektarynką i jogurtem naturalnym
Obiad Ryż z potrawką z indyka i różyczkami brokułów
Podwieczorek Smoothie warzywno-owocowe z marchewki, mango i pomarańczy
Kolacja Suflet z ryżu z warzywami

Piątek

Posiłek Danie
Śniadanie Kromki chleba pszennego z polędwicą z kurczaka i pomidorem
II Śniadanie Jogurt naturalny z gruszką i daktylami
Obiad Pstrąg pieczony, ziemniaki, cukinia
Podwieczorek Jaglanka z cynamonem i bananami
Kolacja Budyń bananowy

Sobota

Posiłek Danie
Śniadanie Zupa mleczna z makaronem
II Śniadanie Bułka pszenna z chudą wędliną i serem twarogowym
Obiad Zupa krem z białych warzyw
Podwieczorek Domowy kisiel z malin i borówek
Kolacja Pieczona dynia z marchewką i młodą pietruszką

Niedziela

Posiłek Danie
Śniadanie Pieczywo pszenne, chudy biały ser i warzywa
II Śniadanie Sucharki pszenne
Obiad Kurczak w sosie miodowo-musztardowym, ziemniaki z koperkiem, mizeria
Podwieczorek Ryż z potartym jabłkiem i cynamonem
Kolacja Zupa krupnik na wywarze warzywnym

Przepisy na dania w diecie trzustkowej

Przepisy na śniadania

Jajecznica na parze
Składniki:
– 2 jajka
– Szczypiorek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepać, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Wlać do naczynia do gotowania na parze. Gotować przez ok. 10 minut.

Koktajl migdałowy
Składniki:
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 banan
– 1/2 mango
Sposób przygotowania:
Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dosłodzić miodem.

Pieczywo pszenne
Najlepiej wybierać jasne i pszenne pieczywo. Unikać pieczywa razowego, żytniego czy z dodatkami.

Przepisy na obiady

Pierś z kurczaka gotowana na parze
Składniki:
– 1 pierś z kurczaka
– Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Pierś umyć, osuszyć i doprawić. Włożyć do naczynia do gotowania na parze. Gotować ok 20-25 minut.

Łosoś pieczony w folii
Składniki:
– 1 filet z łososia
– Cytryna, tymianek, sól
Sposób przygotowania:
Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Cielęce pulpety
Składniki:
– 400g mielonej cielęciny
– 1 jajko
– Bułka tarta
– Brokuły
– Bazylia, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kulki. Ułożyć na pokrojonych brokułach. Gotować na parze ok. 20 minut. Podawać polane sosem bazyliowym (zblendowana bazylia z oliwą i sokiem z cytryny).

Przepisy na kolacje

Serek wiejski z warzywami
Składniki:
– Serek wiejski
– Rzodkiewka, szczypiorek
Sposób przygotowania:
Serek wymieszać z posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem.

Naleśniki owsiane z owocami
Składniki:
– 1 szklanka mąki owsianej
– 1 jajko
– 1 szklanka mleka
– Jagody, borówki
– Jogurt kokosowy
Sposób przygotowania:
Mąkę wymiesz z jajkiem i mlekiem. Smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Podawać z owocami i jogurtem kokosowym.

Jaglanka
Składniki:
– 1 szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– Cynamon, gałka muszkatołowa
– Owoce do podania
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać na sicie. Wsypać do garnka, zalać wodą i gotować ok 15-20 minut. Doprawić cynamonem i gałką. Podawać z ulubionymi owocami.

Przepisy na desery

Budyń lekkostrawny
Składniki:
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
– 600ml odtłuszczonego mleka
Sposób przygotowania:
Przygotowć budyń wg instrukcji na opakowaniu, używając mleka odtłuszczonego.

Domowy kisiel owocowy
Składniki:
– 2 szklanki mrożonych owoców (maliny, borówki)
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– Miód do smaku
Sposób przygotowania:
Owoce zasypać mąką, zalać wodą i gotować przez ok 5 minut, aż owoce puszczą sok. Zblendować, słodzić miodem do smaku. Przelać do miseczek.

Budyń bananowy
Składniki:
– 2 banany
– 2 szklanki odtłuszczonego mleka
– 1 opakowanie budyniu waniliowego
Sposób przygotowania:
Pokrojone banany zblendować z odtłuszczonym mlekiem. Przelać do garnka, zagotować. Wmieszać budyń, energicznie mieszać do zgęstnienia. Podawać schłodzone.

Wskazówki i porady dotyczące diety trzustkowej

Stosowanie diety trzustkowej najlepiej skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Specjalista pomoże ułożyć indywidualny plan żywienia, biorąc pod uwagę stan zdrowia, wiek i preferencje smakowe. Podpowie także jak komponować zbilansowane i urozmaicone posiłki.

Rola dietetyka w planowaniu diety trzustkowej

Dietetyk to osoba, która posiada specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia i jego wpływu na zdrowie. W przypadku osób z chorobami trzustki, pomoc dietetyka jest szczególnie istotna. Specjalista układając jadłospis uwzględni zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze przy jednoczesnym odciążeniu chorej trzustki. Dzięki konsultacji uzyskamy cenne wskazówki i przykładowy jadłospis.

Catering dietetyczny jako wsparcie

Stosowanie diety może być czasochłonne, dlatego warto rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Firmy cateringowe oferują diety pudełkowe dostosowane do różnych schorzeń, w tym chorób trzustki. Posiłki są dowożone codziennie pod wskazany adres, co znacznie ułatwia trzymanie się zaleceń.


Napisane przez Kamil Afterfit