Dieta trzustkowa – jadłospis tygodniowy

2024-06-15T17:21:55 Kamil Afterfit
Dieta trzustkowa – jadłospis tygodniowy

Chcesz zadbać o swoje zdrowie?

Zamów dietę pudełkową dopasowaną do Twoich potrzeb i ciesz się zbilansowanymi posiłkami dostarczanymi prosto pod Twoje drzwi.

Dieta trzustkowa to kluczowy element wspomagający leczenie i regenerację trzustki, szczególnie w przypadku jej zapalenia. Odpowiednio zbilansowany jadłospis nie tylko łagodzi objawy choroby, ale także wspiera prawidłowe funkcjonowanie tego narządu. W naszym artykule przedstawiamy tygodniowy plan posiłków, który pomoże Ci wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe, odciążając trzustkę i poprawiając ogólne samopoczucie. Odkryj, jak smaczne i różnorodne mogą być dania na diecie trzustkowej!

Czym jest dieta trzustkowa?

Dieta trzustkowa to sposób żywienia zalecany osobom z zaburzeniami pracy trzustki. Ma ona na celu złagodzenie objawów chorób trzustki, takich jak zapalenie trzustki i cukrzyca typu 1 lub 2. Odpowiednio zbilansowany jadłospis odciąża trzustkę, łagodzi dolegliwości bólowe i zapobiega niedoborom pokarmowym.

Cel diety trzustkowej

Głównym celem diety trzustkowej jest złagodzenie objawów towarzyszących chorobom trzustki. Zapalenie trzustki, będące najczęstszą przyczyną dolegliwości tego narządu, objawia się między innymi bólem brzucha, nudnościami, wymiotami i biegunką. Stosowanie diety trzustkowej pomaga zminimalizować te symptomy.

Kto powinien stosować dietę trzustkową?

Dieta trzustkowa jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na zapalenie trzustki. Ponadto, powinny ją stosować osoby z cukrzycą typu 1 lub 2, u których doszło do upośledzenia funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki. Również pacjenci po ostrym zapaleniu trzustki czy zabiegach chirurgicznych tego narządu powinni stosować zalecenia dietetyczne dla tej choroby.

Zasady diety trzustkowej

Dieta trzustkowa powinna być niskotłuszczowa, bogata w białko i węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Jadłospis bazuje na produktach zbożowych, warzywach i niskotłuszczowych produktach mlecznych. Posiłki powinny być spożywane regularnie, w niewielkich porcjach.

Produkty zalecane w diecie trzustkowej

W diecie trzustkowej powinny znaleźć się:

  • Owoce – świeże i suszone

  • Warzywa – najlepiej gotowane, bez skórki

  • Chude mięso – cielęcina, kurczak, indyk

  • Ryby– gotowane na parze lub pieczone w folii

  • Lekkostrawne desery– budynie, kisielu, suflety

Produkty, których należy unikać

W diecie trzustkowej należy wykluczyć:

  • Tłuste potrawy – smażone mięsa, fast foody, tłuste wędliny i sery

  • Przetworzoną żywność – słodycze, chipsy, dania instant

  • Alkohol – w każdej postaci

Metody przygotowywania posiłków

Potrawy w diecie trzustkowej powinny być przygotowywane w sposób oszczędzający tłuszcz:

  • Gotowanie na parze

  • Pieczenie w folii lub naczyniu żaroodpornym

  • Gotowanie w wodzie lub na wywarze warzywnym

Tygodniowy jadłospis diety trzustkowej

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis tygodniowy diety trzustkowej:

Poniedziałek

Posiłek

Danie

Śniadanie

Jajecznica na parze ze szczypiorkiem i pomidorem

II Śniadanie

Koktajl migdałowo-bananowy

Obiad

Pierś z kurczaka gotowana na parze, ryż brązowy

Podwieczorek

Serek wiejski z rzodkiewką

Kolacja

Zupa pomidorowa z jasnym makaronem na wywarze warzywnym

Wtorek

Posiłek

Danie

Śniadanie

Jasne pieczywo, pasta jajeczna, pomidor

II Śniadanie

Budyń lekkostrawny z kaszy jaglanej z musem jabłkowym

Obiad

Łosoś pieczony w folii, ziemniaki gotowane

Podwieczorek

Naleśniki z jogurtem kokosowym, jagodami i borówkami

Kolacja

Zupa mleczna z makaronem

Środa

Posiłek

Danie

Śniadanie

Chleb pszenny, schab pieczony, ogórek

II Śniadanie

Kasza manna z morelami

Obiad

Cielęce pulpety z brokułami w sosie bazyliowym

Podwieczorek

Koktajl owocowo-warzywny z marchewki, mango i pomarańczy

Kolacja

Zupa krem z marchewki

Czwartek

Posiłek

Danie

Śniadanie

Bułka pszenna, szynka, warzywa

II Śniadanie

Jaglanka z nektarynką i jogurtem naturalnym

Obiad

Ryż z potrawką z indyka i różyczkami brokułów

Podwieczorek

Smoothie warzywno-owocowe z marchewki, mango i pomarańczy

Kolacja

Suflet z ryżu z warzywami

Piątek

Posiłek

Danie

Śniadanie

Kromki chleba pszennego z polędwicą z kurczaka i pomidorem

II Śniadanie

Jogurt naturalny z gruszką i daktylami

Obiad

Pstrąg pieczony, ziemniaki, cukinia

Podwieczorek

Jaglanka z cynamonem i bananami

Kolacja

Budyń bananowy

Sobota

Posiłek

Danie

Śniadanie

Zupa mleczna z makaronem

II Śniadanie

Bułka pszenna z chudą wędliną i serem twarogowym

Obiad

Zupa krem z białych warzyw

Podwieczorek

Domowy kisiel z malin i borówek

Kolacja

Pieczona dynia z marchewką i młodą pietruszką

Niedziela

Posiłek

Danie

Śniadanie

Pieczywo pszenne, chudy biały ser i warzywa

II Śniadanie

Sucharki pszenne

Obiad

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym, ziemniaki z koperkiem, mizeria

Podwieczorek

Ryż z potartym jabłkiem i cynamonem

Kolacja

Zupa krupnik na wywarze warzywnym

Przepisy na dania w diecie trzustkowej

Przepisy na śniadania

Jajecznica na parze

Składniki:

  • 2 jajka

  • Szczypiorek, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Jajka roztrzepać, dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem. Wlać do naczynia do gotowania na parze. Gotować przez ok. 10 minut.

Koktajl migdałowy

Składniki:

  • 1 szklanka mleka migdałowego

  • 1 banan

  • 1/2 mango

Sposób przygotowania: Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Można dosłodzić miodem.

Pieczywo pszenne

Najlepiej wybierać jasne i pszenne pieczywo. Unikać pieczywa razowego, żytniego czy z dodatkami.

Przepisy na obiady

Pierś z kurczaka gotowana na parze

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka

  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania: Pierś umyć, osuszyć i doprawić. Włożyć do naczynia do gotowania na parze. Gotować ok 20-25 minut.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:

  • 1 filet z łososia

  • Cytryna, tymianek, sól

Sposób przygotowania: Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać tymiankiem i solą. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Cielęce pulpety

Składniki:

  • 400g mielonej cielęciny

  • 1 jajko

  • Bułka tarta

  • Brokuły

  • Bazylia, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Mięso wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kulki. Ułożyć na pokrojonych brokułach. Gotować na parze ok. 20 minut. Podawać polane sosem bazyliowym (zblendowana bazylia z oliwą i sokiem z cytryny).

Przepisy na kolacje

Serek wiejski z warzywami

Składniki:

  • Serek wiejski

  • Rzodkiewka, szczypiorek

Sposób przygotowania: Serek wymieszać z posiekaną rzodkiewką i szczypiorkiem. Podawać ze świeżym pieczywem.

Naleśniki owsiane z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki owsianej

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • Jagody, borówki

  • Jogurt kokosowy

Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z jajkiem i mlekiem. Smażyć cienkie naleśniki na suchej patelni. Podawać z owocami i jogurtem kokosowym.

Jaglanka

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 2 szklanki wody

  • Cynamon, gałka muszkatołowa

  • Owoce do podania

Sposób przygotowania: Kaszę opłukać na sicie. Wsypać do garnka, zalać wodą i gotować ok. 15-20 minut. Doprawić cynamonem i gałką. Podawać z ulubionymi owocami.

Przepisy na desery

Budyń lekkostrawny

Składniki:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

  • 600ml odtłuszczonego mleka

Sposób przygotowania: Przygotować budyń wg instrukcji na opakowaniu, używając mleka odtłuszczonego.

Domowy kisiel owocowy

Składniki:

  • 2 szklanki mrożonych owoców (maliny, borówki)

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

  • Miód do smaku

Sposób przygotowania: Owoce zasypać mąką, zalać wodą i gotować przez ok 5 minut, aż owoce puszczą sok. Zblendować, słodzić miodem do smaku. Przelać do miseczek.

Budyń bananowy

Składniki:

  • 2 banany

  • 2 szklanki odtłuszczonego mleka

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania: Pokrojone banany zblendować z odtłuszczonym mlekiem. Przelać do garnka, zagotować. Wmieszać budyń, energicznie mieszać do zgęstnienia. Podawać schłodzone.

Wskazówki i porady dotyczące diety trzustkowej

Stosowanie diety trzustkowej najlepiej skonsultować z lekarzem i dietetykiem. Specjalista pomoże ułożyć indywidualny plan żywienia, biorąc pod uwagę stan zdrowia, wiek i preferencje smakowe. Podpowie także jak komponować zbilansowane i urozmaicone posiłki.

Rola dietetyka w planowaniu diety trzustkowej

Dietetyk to osoba, która posiada specjalistyczną wiedzę z zakresu żywienia i jego wpływu na zdrowie. W przypadku osób z chorobami trzustki, pomoc dietetyka jest szczególnie istotna. Specjalista układając jadłospis uwzględni zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze przy jednoczesnym odciążeniu chorej trzustki. Dzięki konsultacji uzyskamy cenne wskazówki i przykładowy jadłospis.

Catering dietetyczny jako wsparcie

Stosowanie diety może być czasochłonne, dlatego warto rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Firmy cateringowe oferują diety pudełkowe dostosowane do różnych schorzeń, w tym chorób trzustki. Posiłki są dowożone codziennie pod wskazany adres, co znacznie ułatwia trzymanie się zaleceń.

KA

Kamil Afterfit

Dietetyk, ekspert żywieniowy Afterfit Catering

Specjalista w dziedzinie żywienia i dietetyki klinicznej. Autor licznych artykułów o zdrowym stylu życia.