Blog Dietetyczny

Dieta jajeczna – efekty. Jadłospis, zasady, skuteczność

Kamil Afterfit

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak szybko można schudnąć, jedząc głównie jajka? Dieta jajeczna to kontrowersyjny, ale intrygujący sposób odżywiania, który obiecuje spektakularne efekty w krótkim czasie. Bazując na spożywaniu dużej ilości jaj, ograniczonych warzyw i owoców, ta dieta wzbudza zarówno zainteresowanie, jak i sceptycyzm wśród ekspertów. Czy rzeczywiście można stracić nawet 5 kg w tydzień, jak twierdzą jej zwolennicy? Jakie są zasady tej diety i czy jest ona bezpieczna dla zdrowia?

Czym jest dieta jajeczna?

Dieta jajeczna to system odchudzania oparty przede wszystkim na spożywaniu jajek oraz ograniczeniu węglowodanów. Została ona stworzona przez amerykańską Mayo Clinic. Dieta ta ma na celu szybką utratę wagi w krótkim czasie, zazwyczaj od 5 do 14 dni.

Podstawowe zasady diety jajecznej

Podstawą diety jajecznej jest spożywanie jajek jako głównego źródła białka i składników odżywczych. Dieta bazuje na 3 niewielkich, monotonnych posiłkach dziennie. Zaleca się picie dużej ilości wody lub ciepłych napojów bez dodatku cukru, śmietanki czy mleka. Z jadłospisu wyklucza się produkty zbożowe, mleko, orzechy oraz warzywa skrobiowe.

Rodzaje diety jajecznej

Istnieje kilka wariantów diety jajecznej, które różnią się stopniem restrykcyjności:

  • Tradycyjna dieta jajeczna – opiera się głównie na jajkach, owocach, warzywach, mięsie drobiowym i rybach.
  • Dieta jajeczno-grejpfrutowa – połączenie diety jajecznej z dietą grejpfrutową, mającą wspomóc proces odchudzania.
  • Ekstremalna dieta jajeczna (monodieta) – pozwala jedynie na spożywanie jajek i picie wody, stosowana bardzo krótko, maksymalnie przez 3-5 dni.

Dieta jajeczna 3 dniowa oraz dieta jajeczna stosowana przez tydzień to najpopularniejsze okresy stosowania tego systemu żywienia w celu uzyskania szybkich efektów.

Efekty diety jajecznej

Dieta jajeczna może przynieść spektakularne efekty w postaci szybkiej utraty wagi, jednak wynika to głównie z uszczuplenia zapasów glikogenu i wody w organizmie oraz częściowej utraty tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

Szybka utrata wagi

Stosując dietę jajeczną można spodziewać się utraty od 2 do nawet 5 kg w ciągu zaledwie 5-6 dni. Jest to spowodowane głównie bardzo niską wartością energetyczną diety, oscylującą w granicach 600-650 kcal dziennie. Tak duży deficyt kaloryczny prowadzi do szybkiego spadku masy ciała, jednak efekt ten nie wynika w głównej mierze z obniżenia zawartości tkanki tłuszczowej w ciele.

Efekty po tygodniu stosowania

Po tygodniu stosowania diety jajecznej można zaobserwować wyraźne efekty w postaci redukcji masy ciała, jednak znaczna część tej utraty to woda i treść pokarmowa. Organizm zaczyna także częściowo spalać tkankę mięśniową, co jest niekorzystne dla zdrowia i dalszego procesu odchudzania. Dlatego nie zaleca się stosowania diety jajecznej dłużej niż 7-14 dni.

Jadłospis w diecie jajecznej

Jadłospis w diecie jajecznej jest dość monotonny i mało urozmaicony. Głównym jego składnikiem są jajka gotowane na różne sposoby – na twardo, na miękko, w formie jajecznicy czy omletu. Do tego dołącza się chude mięso, ryby, warzywa oraz niewielkie ilości owoców.

Przykładowy jadłospis na 3 dni

Oto przykładowy jadłospis na 3 dni diety jajecznej:

Dzień 1:

  • Śniadanie: 2 jajka na twardo, szklanka wody z cytryną
  • Obiad: gotowana pierś z kurczaka, sałata z pomidorem i ogórkiem, jajko na twardo
  • Kolacja: 2 jajka sadzone, szpinak

Dzień 2:

  • Śniadanie: omlet z 2 jajek z dodatkiem szczypiorku, pomidor
  • Obiad: gotowany filet z dorsza, brokuły na parze, jajko na twardo
  • Kolacja: jajecznica z 2 jajek, cykoria

Dzień 3:

  • Śniadanie: 2 jajka gotowane na miękko, pół grejpfruta
  • Obiad: sałatka z tuńczykiem, jajkiem na twardo, pomidorem i rukolą
  • Kolacja: 2 jajka w koszulkach, fasolka szparagowa

Przepisy na post jajeczny

Post jajeczny to bardziej restrykcyjna wersja diety jajecznej, mająca na celu wprowadzenie organizmu w stan ketozy. Polega na spożywaniu wyłącznie jajek przez okres od 2 do 5 dni. Oto kilka propozycji przepisów na post jajeczny:

  • Jajka faszerowane – ugotowane na twardo jajka przekrojone na pół, żółtka wymieszane z odrobiną majonezu, musztardą, solą i pieprzem, przełożone z powrotem do białek.
  • Jajka po szkocku – jajka obgotowane, obrane, obtoczone w mięsie mielonym i bułce tartej, usmażone na oleju.
  • Jajka w sosie koperkowym – jajka ugotowane na miękko podane z sosem na bazie jogurtu, koperku, soli i pieprzu.

Zalety i wady diety jajecznej

Dieta jajeczna, jak każdy system żywienia, ma swoje plusy i minusy. Warto je poznać, zanim zdecydujemy się na jej stosowanie.

Zalety diety jajecznej

Do głównych zalet diety jajecznej należą:

  • Szybkie efekty w postaci znacznego spadku masy ciała
  • Jajka to źródło pełnowartościowego białka
  • Jajka dostarczają wielu witamin (A, D, E, z grupy B) i składników mineralnych (potas, żelazo, magnez, cynk)
  • Duża zawartość luteiny i zeaksantyny w żółtkach, korzystnych dla zdrowia oczu
  • Tłuszcz z jajek to w większości korzystne kwasy tłuszczowe nienasycone
  • Niska kaloryczność diety pozwala szybko zgubić zbędne kilogramy

Wady diety jajecznej

Niestety dieta jajeczna ma też sporo wad:

  • Nie jest odpowiednia dla osób z chorobami serca i układu krążenia, zaburzeniami gospodarki cholesterolowej
  • Może prowadzić do niedoborów wielu witamin, minerałów, błonnika pokarmowego
  • Monotonny jadłospis i mała różnorodność spożywanych produktów
  • Zbyt duży deficyt kaloryczny, co prowadzi do utraty masy mięśniowej
  • Nie zapewnia zrównoważonego odżywiania, koniecznego dla zdrowia
  • Jajka to bogate źródło cholesterolu, którego nadmiar jest szkodliwy dla organizmu

Czy dieta jajeczna jest dla każdego?

Zdecydowanie dieta jajeczna nie jest odpowiednia dla każdego. Istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, które warto wziąć pod uwagę.

Kto powinien unikać diety jajecznej?

Diety jajecznej nie powinny stosować:

  • Osoby z chorobami serca i układu krążenia
  • Osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi
  • Osoby z chorobami nerek i wątroby
  • Osoby z niedoborami żywieniowymi, anemią
  • Diabetycy
  • Kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • Dzieci i młodzież w okresie wzrostu

Dla kogo dieta jajeczna może być skuteczna?

Dieta jajeczna może przynieść oczekiwane efekty u osób:

  • Z nadmiarowymi kilogramami, chcącymi szybko zgubić zbędny balast
  • Przygotowujących się do ważnego wydarzenia (ślub, ważna uroczystość, wyjazd)
  • Bez chorób przewlekłych i niedoborów żywieniowych
  • W pełni zdrowych, dla których liczy się szybki efekt, a nie długotrwałe odchudzanie

Podsumowując, dieta jajeczna może być skutecznym sposobem na szybkie zrzucenie wagi, ale nie jest polecaną długoterminową metodą odchudzania. Zbyt duży deficyt energetyczny, brak zbilansowania i monotonia żywieniowa to jej główne wady. Niemniej osoby zdrowe, chcące szybko schudnąć np. przed urlopem, mogą zdecydować się na jej krótkotrwałe stosowanie. Kluczowa jest jednak wcześniejsza konsultacja z lekarzem.


Napisane przez Kamil Afterfit