Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa jest idealna dla każdego, kto
chce się zdrowo odżywiać i nie toleruje glutenu.
Dieta bezglutenowa
Dla kogo najlepsza?
Dieta bezglutenowa to idealna opcja dla osób, które z różnych przyczyn muszą wyeliminować lub ograniczyć gluten. Przechodząc na taki jadłospis, masz pewność, że odżywiasz się posiłkami pełnowartościowymi i dbasz o swoje zdrowie.
Menu bazuje na mięsie, rybach, jajach, owocach, warzywach, produktach mlecznych, nasionach i orzechach. Glutenowe produkty zbożowe są w nim zastąpione ich bezglutenowymi zamiennikami – np. kaszą jaglaną i gryczaną, ryżem, makaronem kukurydzianym itd.
Całość jest idealnie zbilansowana i zawiera duże ilości niezbędnych składników odżywczych. Przechodząc na taką dietę, bardzo szybko odczujesz różnicę w zakresie samopoczucia i stanu zdrowia. Mało tego, będziesz miał w końcu siłę do działania.
Dieta bezglutenowa nie jest polecana osobom cierpiącym na celiakię. W poszczególnych daniach mogą się bowiem pojawić śladowe ilości glutenu.
Menu Dieta bezglutenowa
Wtorek, 30 maja
Śniadanie
Sałatka z pieczonym łososiem, jajkiem, kaparami i dressingiem bazyliowym
II Śniadanie
Makowy piegusek z sosem orzechowym
Obiad
Fileciki z kurczaka pod szpinakową pierzynką z talarkami kolorowej marchewki i białym ryżem
Podwieczorek
Zupa krem z papryki i selera (#DF, #LG, #VEG)
Kolacja
Wołowina w sosie imbirowym z grzybami suszonymi i surówką z kapusty pekińskiej
Dieta wegańska przetestuj najlepsze menu
Rozkład makroskładników
Białko: 10-20% Węglowodany: 50-55% Tłuszcze: 25-35%
Dla kogo?
1. Dla osób chcących się zdrowo odżywiać.
2. Dla osób, które nie mają czasu gotować, a chciałyby pokryć zapotrzebowanie organizmu na wszytskie składniki odżywcze.
3. Dla osób, które chcą się żywić najwyższej jakości produktami roślinnymi.