RUMSZTYK WOŁOWY Z SOSEM CHIMICHURRI [PRZEPIS]

Autor : WPIS GOŚCINNY
20 listopada 2017

Polacy nie jedzą dużo wołowiny. Świadczą o tym statystyki. Wciąż wolimy bardziej drób i wieprzowinę. Spowodowane jest to wieloma czynnikami. Jednym z nich jest na pewno cena. Innym fakt, iż wołowinę trzeba umieć przygotować. A jeszcze innym to, że w ostatnich czasach zalecano ograniczenie spożycia mięsa czerwonego do minimum, ze względu na ryzyko chorób układu sercowo – naczyniowego. A że lubimy skrajności i brak nam żywieniowego rozsądku…. Mamy efekty. Warto jednak jeść wołowinę ze względu na wartości odżywcze. Jakie?

WOŁOWINA – WARTOŚCI ODŻYWCZE

Mięso czerwone należy spożywać nie więcej niż dwa razy w tygodniu w ilości ok. 150 g jednorazowo. Wołowina jest źródłem pełnowartościowego białka (ok. 26 g/100 g),  tłuszczu (15 g/100 g) oraz witamin z grupy B, potasu, wapnia czy żelaza. W porcji 150 g dostarczamy ok. 400 kcal. Warto jeść wołowinę. Badania dowodzą, że osoby spożywające zalecane ilości tego gatunku mięsa, rzadziej zmagają się z obniżonym nastrojem czy nawet depresją (Deakin University). Nie masz pomysłu na wołowinę? Przedstawiamy Wam rumsztyk wołowy z sosem chimichurri, grillowanymi warzywami i kaszą pęczak. Pełnowartościowy posiłek, który przygotujecie sami. Smacznego!

Dietetyk Aleksandra Łuczak

Zobacz: PRODUKTY NA MASĘ – CO JEŚĆ? [DIETA NA MASĘ]

rumsztyk wołowy afterfit catering

 

RUMSZTYK WOŁOWY Z SOSEM CHIMICHURRI,
GRILLOWANYMI WARZYWAMI I KASZĄ PĘCZAK

Ilość porcji: 4
Kcal: 2819 (1 porcja 705 kcal)
B 183 (46), T 121 (30), W 240 (60), F 51 (13), WW 24,3 (6)

RUMSZTYK

Składniki:

  • wołowina 600 g
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz, majeranek do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso posiekać drobno,dodać czosnek, przyprawy i dobrze wyrobić.
  2. Formować niezbyt duże okrągłe kotleciki i usmażyć na rumiano.
  3. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę pokrojoną w krążki.

SOS CHIMICHURRI

Składniki:

  • natka pietruszki 2 pęczki
  • kolendra 0,5 szkl.
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka chili ½ szt.
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • ocet winny 1 łyżka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj składniki do kielicha blendera.
  2. Zmiksuj wszystko na gładką masę.

WARZYWA GRILLOWANE

Składniki:

  • papryka zielona 1 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • cebula 2 szt.
  • oliwa z oliwek 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa pokroić na mniejsze części.
  2. Ugrillować. Doprawić według uznania.

KASZA PĘCZAK

Składniki:

  • kasza pęczak 320 g

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

 

Podobało się? Podziel się ze znajomymi.