Quesadilla z krewetkami

Quesadilla z krewetkami

Autor : Maciej Borkowski
6 listopada 2018

Quesadilla z krewetkami to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na pyszne śniadanie lub przekąske na przyjęcie.

Składniki:

  1. krewetki – surowe, 350 gramów
  2. czosnek – 3 ząbki
  3. czerwona cebula – 1 sztuka pokrojona w kostkę
  4. czerwona papryk – 1 sztuka pokrojona w kostkę
  5. zielona papryka – 1 sztuka pokrojona w kostkę
  6. ser mozzarella – w formie wiórków (może być inny ser), około 150-200 gramów
  7. przyprawa tex-mex – 2 łyżeczki
  8. średnie tortille – 3 sztuki
  9. limonka – 1 sztuka
  10. świeża kolendra
  11. oliva extra vergine

Quesadilla z krewetkami – sposób przygotowania:

1) Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek oraz paprykę – około 3 minuty.

2) Posypać przyprawą tex-mex i zamieszać.

3) Dodać krewetki i smażyć przez 2-3 minuty.

4) Polać sokiem z limonki.

5) Na drugiej patelni wyłożyć tortillę i posypać jedną połowę serem mozzarella. Następnie na ser położyć krewetki wraz z warzywami, posypać kolendrą oraz jeszcze raz serem.

6) Tortillę złożyć na połowę i podsmażać przez około minutę.

7) Przewrócić tortillę na drugą stronę i podsmażać przez kolejną minutę.

8) Zdjąć z patelni, podzielić nożem na cztery części, posypać odrobiną kolendry i pierwsza quesadilla gotowa ;). Całość powtórzyć jeszcze dwa razy.

PRO TIP: Quesadilla z krewetkami najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

SPRAWDŹ INNY PRZEPIS Z KREWETKAMI: RISOTTO Z KREWETKAMI I SZPARAGAMI

ZOBACZ RÓWNIEŻ: 15 POMYSŁÓW NA KREWETKI 

Podobało się? Podziel się ze znajomymi.