PAPPARDELLE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ I KURKAMI [PRZEPIS]

Autor : Dietetyk Aleksandra Łuczak
30 listopada 2017

Boimy się makaronów. Boimy się, że negatywnie wpłyną na nasze efekty treningowe. Tymczasem to doskonałe źródło energii po intensywnym treningu. Dlaczego nie warto bać się kilokalorii pochodzących z makaronu? Przedstawiamy przepis na makaron pappardelle z polędwiczką wieprzową i kurkami. Mamy nadzieję, że odczarujemy te składniki.

MAKARON PAPPARDELLE – CHWILA ROZKOSZY

Makaron pappardelle, to nic innego jak mąka, jaja i sól. Grube paski idealnie sprawdzają się w daniach włoskich, ale i nie tylko. Dlaczego boimy się makaronu mimo, iż kojarzy nam się przyjemnie? W pewnym momencie makarony okryła zła sława. Rzekomo powodują tycie, przyczyniają się do “pszennego brzuszka”, mają wysoki indeks glikemiczny, a więc się nimi nie najemy…. itd. Tymczasem makaron idealnie sprawdza się, jako sposób na dostarczenie węglowodanów prostych po treningu. Węglowodany proste uzupełniają glikogen w mięśniach, dzięki czemu przyspieszamy ich nadkompensację i regenerację. Nie popadajmy więc w skrajności. Mała ilość makaronu w diecie nie zaszkodzi. Tycie powoduje nie produkt a jego nadmiar.

Zobacz: MAKARON PAPPARDELLE ZE SZPARAGAMI [PRZEPIS]

Dietetyk Aleksandra Łuczak

pappardelle przepis afterfit

MAKARON PAPPARDELLE Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ
I KURKAMI

Ilość porcji: 4
Kcal: 2507 (1 porcja 627 kcal)
B 180 (45), T 97 (25), W 215 (54), F 33 (8), WW 22 (5,5)

SKŁADNIKI:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 200 g makaronu pappardelle (przed ugotowaniem)
  • 600 g polędwiczki wieprzowe
  • 100 g pomidory
  • 100 g kurki
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 garście szpinaku
  • 4 szt. pomidorki koktajlowe
  • 50 g kiełków lucerny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Polędwiczki oczyścić z błon. Pokroić w plastry. Dodać łyżkę oleju, sól, pieprz i posiekane 2 ząbki czosnku. Zamarynować. Odstawić na 15 min.
  3. Ugrilluj pomidorki koktajlowe. Odstaw. Ozdobią nasz talerz.
  4. Kurki wypłucz i oczyść. Podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj sól, pieprz, ząbek czosnku oraz posiekane suszone pomidory.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na łyżce oleju. Dodaj pomidory i duś ok. 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj.
  6. Ugrilluj polędwiczki wieprzowe.
  7. Udekoruj talerz wg uznania. Niech nasze zdjęcie będzie dla Ciebie inspiracją!
Podobało się? Podziel się ze znajomymi.