CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ [PRZEPIS]

Autor : Dietetyk Aleksandra Łuczak
11 września 2017

“Ryba, curry i ciecierzyca? Nie za dużo się tu dzieje?” – pomyśli od razu Kowalski. Jednak zaufajcie nam, że ten przepis zyska sympatię niejednego konesera. Idealny stosunek białka zwierzęcego z dorsza oraz roślinnego z ciecierzycy sprawi, że posiłek będzie zaspokajał potrzeby żywieniowe osób aktywnych i doskonale wtapia się w wymagający jadłospis.

MOC CURRY W POMIDOROWYM CURRY

Curry to znana kuchni wschodniej mieszanka przypraw, która w ostatnich dziesięcioleciach zadomowiła się także w kuchni polskiej. Najczęściej w jej skład wchodzi kurkuma, kumin, chili, imbir, pieprz, chili, gorczyca a nawet goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. Charakterystyczne smaki nie każdemu pasują, jednak warto czasami dodać jej do swoich posiłków. Dlaczego?

Zobacz także: INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS

Ta niesamowita kompozycja przypraw posiada szereg właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo – naczyniowego, układ immunologiczny, a także blokuje procesy nowotworzenia. Curry, to także olejki eteryczne oraz bogactwo witaminy A, fosforu, wapnia, witaminy C i żelaza. Poznaj nasz przepis na Curry pomidorowe z dorszem i ciecierzycą i poznaj niesamowite zastosowanie tej przyprawy!

PRZEPIS NA CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ – PRZEPIS

Ilość porcji: 3

Kcal: 990 (1 porcja 330 kcal)

B 61,2 (20,4), T 44 (14,6), W 70,6 (25,53), F 26,4 (8,8), WW 7,2 (2,4)

 

SKŁADNIKI:

  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ papryczki chili
  • szczypta kuminu, kurkumy i garam masala
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 250 ml bulionu
  • ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g filetu z dorsza
  • 100 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra
  • oliwa z oliwek

SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

  1. Na oliwie podsmaż małą cebulę.
  2. Dodaj 3 ząbki posiekanego czosnku.
  3. Dodaj ½ łyżeczki papryczki chili, 1 łyżeczkę kuminu i kolendry.
  4. Dodaj ½ łyżeczki kurkumy i garam masala.
  5. Dodaj 400g pokrojonych pomidorów i szklankę bulionu.
  6. Dodaj ⅓ szklanki ugotowanej ciecierzycy i gotuj przez 7 – 10 min.
  7. Dodaj 200 g filetu z dorsza i gotuj 5 min.
  8. Dodaj 100 ml mleka kokosowego.
  9. Dodaj garść świeżej kolendry i zamieszaj.

Komentarz:

Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy

 

Podobało się? Podziel się ze znajomymi.