• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Risotto z krewetkami i szparagami

    Risotto z krewetkami i szparagami

    Autor : waldekpieniak
    29 czerwca 2018

    Risotto z krewetkami, szparagami i parmezanem to nasza propozycja na dzisiaj. Będziemy szczerzy. Przepis ten wymaga trochę pracy.

    Przygotowanie risotto trwa około 30 minut i wymaga ciągłego mieszania podczas procesu gotowania, ALE wynik końcowy jest zdecydowanie tego wart.

    Składniki:

    1. ryż arborio – 1 szklanka przed ugotowaniem
    2. krewetki – 250 g
    3. czosnek – 3 ząbki
    4. szalotki (pokrojone) – 4 sztuki
    5. białe wino – 1/2 kieliszka
    6. bulion (może być jarzynowy) – około 600 ml
    7. skórka z połowy cytryny (opcjonalnie)
    8. sok z jednej cytryny
    9. szparagi (pokrojone na centymetrowe kawałki)  – pęczek
    10. starty parmezan – około 1/3 szklanki
    11. świeżo zmielona sól i pieprz
    12. oliva extra vergine

    Risotto z krewetkami – sposób przygotowania:

    1) Na gorącą oliwę wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone szalotki. Przesmaż około minuty i dodaj krewetki. Smaż około 3-4 minuty i przełóż krewetki do miseczki. Uważaj, żeby nie trzymać ich na patelni za długo, gdyż zrobią się gumiaste.

    2) Na tą samą patelnie dolej trochę oliwy lub dodaj masła i wsyp ryż arborio. Dokładnie wymieszaj, aby pokrył się tłuszczem. Następnie dolej białego wina i poczekaj, aż wyparuje (około 2 minuty).

    3) Dolej chochlę bulionu, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje. Następnie czynność tę powtórz jeszcze jeden raz. Dodaj kolejną chochlę, wsyp na patelnię szparagi i porządnie zamieszaj. Dodaj chochlę bulionu i poczekaj, aż odparuje. Czynność tę powtarzaj jeszcze 3-4 razy.

    4) Kiedy dodasz ostatnią chochlę bulionu wsyp skórkę z cytryny (opcjonalnie), dolej soku z cytryny i wsyp starty parmezan. Zamieszaj i poczekaj, aż bulion odparuje.

    5) Dodaj usmażone wcześniej krewetki i zamieszaj. Na koniec możesz posypać jeszcze danie parmezanem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotowe.

    PRO TIP: bardzo ważne jest, aby risotto podawane było zaraz po ugotowaniu, gdyż smakuje wtedy najlepiej.

    Risotto ze szparagami, krewetkami i parmezanem

    SPRAWDŹ INNY PRZEPIS NA RISOTTO: RISOTTO Z KURCZAKIEM I KURKAMI

    ZOBACZ RÓWNIEŻ: 6 DOSKONAŁYCH PRZEPISÓW NA RISOTTO