• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Kurczak z zielonym pesto i warzywami

    Autor : waldekpieniak
    25 czerwca 2018

    Kurczak z zielonym pesto i warzywami to super prosty przepis, który idealnie sprawdzi się na letnią imprezę grillową w ogrodzie ze znajomymi.

    Składniki:

    1) młode kartofelki (przepołowione i ew podgotowane) – 500 gramów

    2) szalotki (obrane i pocięte wzdłóż na pół) – 200 gramów

    3) szparagi (pocięte wzdłóz na pół) – 300 gramów

    4) młoda marchewka  – 300 gramów

    5) fenkuł (pocięty na długie kliny) – 400 gramów

    6) główka czosnku (pocięty w poprzek)

    7) główki pieczarek – 300 gramów

    8) Papryka (pokrojona w paski) – 300 gramów

    9) filety z kurczaka – 3 lub 4

    Marynata do kurczaka

    1) sok brzoskwiniowy – 30 ml

    2) ocet balsamiczny – 30 ml

    Pesto

    1) świeża bazylia – 150 gramów

    2) czosnke – 1 ząbek

    3) pistacje – 2 łyżki

    4) tarty parmezan – 2 łyżki

    5) sok z połówki cytryny

    6) oliwa – 60 ml

    Kurczak z zielonym pesto – sposób przygotowania:

    1) Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie warzywa z wyjątkiem czosnku wrzucamy do miski, skrapiamy łyżką oliwy i starannie obracamy dłońmi, aby pokryła warzywa cienką warstwą. Blachę również lekko natłuszczamy, aby nic nie przywarło podczas pieczenia. Warzywa rozrzucamy na blasze. Dodajemy połówki czosnku. Przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez około 30 min.

    2) Piersi z kurczaka umyć i osuszyć oraz włożyć do woreczka foliowego. W misce wymieszać składniki do marynaty. Wlać marynatę do woreczka z kurczakiem i dobrze potrząsnąć, aby cały kurczak był nią pokryty. Zamknąć szczelnie woreczek i odstawić na około 1 godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub grilla  i smażyć kurczaka po 4 minuty z każdej strony.

    3) Bazylię, czosnek i pistacje wrzucić do blendera. Dadać  parmezan, sos z cytryny, oliwę i blendujemy. Na koniec dolać odrobinę wody, aby sos był luźniejszy. Piersi z kurczaka oraz warzywa podawać z pesto.

    PRO TIP:  Jeśli możliwe piersi z kurczaka marynować przez noc w lodówce.

    Kurczak z warzywami z pesto z rukoli

     

    PRZECZYTAJ NA NASZYM BLOGU: Zdrowa majówka – czyli dietetyczne grillowanie, aby było smacznie i zdrowo

    WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 8 pomysłów na marynatę do kurczaka