• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Galette gryczane z szynką parmeńską

    Autor : waldekpieniak
    25 czerwca 2018

    Galette gryczane z szynką parmeńską – to idealny przepis na proste i szybkie śniadanie.

    Składniki:

    Na naleśniki

    1) mąka gryczana – szklanka

    2) jajka – 2 sztuki

    3) mleko (może być roślinne) – 2 szklanki

    4) woda mineralna – szklanka

    5) sól – szczypta

    6) olej rzepakowy – do smażenia

    Nadzienie

    1) rukola – garść

    2) pomidorki koktajlowe – 10 sztuk

    3) szynka dojrzewająca – 3 plastry

    4) oliwa – 2 łyżki

    5) sok z cytryny – 0,5 łyżeczki

    6) sól i pieprz – do smaku

    Na tzatziki

    1) jogurt grecki – 200 gramów

    2) ogórki – 100 gramów

    3) czosnek – 1/2 ząbka

    4) sól i pieprz

    5) oliwa – łyżeczka

    Galette gryczane – sposób przygotowania:

    1) Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem i startym przez praskę czosnkiem. Dodać sól i pieprz oraz polać oliwą

    2) Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem. Powinno być gęstsze niż to na bazie mąki pszennej. Odstaw je na 15-20 minut.

    3) Na rozgrzaną patelnie wlej kilka kropli oleju. Rozprowadź ciasto bardzo cienko i smaż naleśniki około pół minuty z każdej strony.

    4) Rukolę umyj, pomidorki pokrój na połówki, a szynkę na paski.

    5) Na przestudzone naleśniki kładź porcję warzyw oraz szynki . Polej oliwą wymieszaną sosem z cytryny doprawioną solą i pieprzem. Złóz naleśniki na połowe i podawaj z tzatzikami ;).

    PRO TIP: Szynkę parmeńską możesz przesmażyć na patelni, żeby była bardziej chrupiąca.

     

    Galette gryczane z szynką parmeńską

    NASZA PROPOZYCJA NA INNE PYSZNE ŚNIADANIE: Ciabata ze szparagami, szynką szwardzwaldzką i jajkiem sadzonym polana sosem holenderskim [PRZEPIS]

    SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: 10 pomysłów na pyszne śniadania od kuchnia bazylii