• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Linguine z tuńczykiem na ostro

    Autor : waldekpieniak
    15 czerwca 2018

    Chcemy podzielić się ze światem nieziemskim linguine z tuńczykiem, którym zajadamy się w ostatnim czasie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Do tego świetnie nadaje się na danie potreningowe jak i na romantyczną kolację.

    Linguine z tuńczykiem – składniki na 2 porcje:

    1. Tuńczyk z puszki w sosie własnym, najlepiej dobrej jakości (100 – 150 gramów)
    2. Linguine (około 150 gramów przed ugotowaniem)
    3. Czosnek (3-4 ząbki)
    4. Świeże chilli
    5. Anchois (2 lub 3 posiekane filety)
    6. Łyżka kaparów (może być trochę więcej jeśli lubicie ich smak)
    7. Pomidorki koktajlowe (około 8 sztuk)
    8. Rukola
    9. Sok z cytryny
    10. Sól i pieprz
    11. Oliwa

    Sposób przygotowania:

    1) Na oliwie (nie należy jej żałować) podsmaż posiekany czosnek, chilli, i filety anchois. Dodaj pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, zamieszaj i smaż przez 3 minuty. Na koniec dorzuć kapary.

    2) Na patelnie dodaj ugotowany wcześniej makaron i zamieszaj (najlepiej, żeby był al dente). Przy odcedzaniu pamiętaj, żeby zostawić trochę wody w której gotowane było linguine. Wlej ją teraz na patelnie (około 50-100 mililitrów). Następnie posyp garścią rukoli i ponownie zamieszaj.

    Makaron z tuńczykiem

    3) Odcedź tuńczyka z puszki i dodaj na patelnie. Wymieszaj, wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku, ostatni raz zamieszaj i gotowe 😉

    Makaron z tuńczykiem i kaparami

    PRO TIP:  Gotowe linguine z tuńczykiem możesz posypać tartym parmezanem. Kapary i anchois są w tym przepisie kluczowe.

    Linguine z tuńczykiem i kaparami

    SPRAWDŹ NASZE INNE PRZEPISY NA DANIA Z RYBAMI:

    1. ŁOSOŚ W PIKANTNYM SOSIE MIODOWO_CZOSNKOWYM
    2. CURRY POMIDOROWE Z DORSZEM I CIECIERZYCĄ

    WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: Najlepiej oceniane przepisy na makarony.