• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Ciabata ze szparagami, szynką szwardzwaldzką i jajkiem sadzonym polana sosem holenderskim [PRZEPIS]

    Autor : waldekpieniak
    28 maja 2018

    Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj mamy dla Was bardzo prosty przepis na pyszne śniadanie. Ciabata ze szparagami to zdecydowanie inspiracja, którą możecie zaskoczyć Waszą drugą połówkę w niedzielny poranek. Obiecujemy, że nie będzie reklamacji.

    Ciabata ze szparagami – składniki:

    1. Pęczek szparagów
    2. Szynka szwardzwaldzka (4 plasterki)
    3. Ciabata
    4. Jajka (2 sztuki)
    5. Odrobina oliwy i masła

    Sos holenderski:

    1. Masło (około 30 gramów)
    2. Żółtko z jednego jajka
    3. Sok z połówki cytryny
    4. Sól i świeżo zmielony pieprz

    Ciabata ze szparagami – sposób przygotowania:

    1) Na patelni (najlepiej grillowej) przesmaż przepołowione szparagi. Możesz je również ugotować w garnku.

    Szparagi na patelni grillowej

    2) Przekrój ciabatę na pół i skrop oliwą. Następnie przesmaż na patelni grillowej z dwóch stron. Wyłącz palnik i pozostaw przykrytą ciabatę na patelni, aby nie wystygła.

    3) Na odrobinie masła usmaż dwa jajka sadzone. Jeśli wolisz to możesz jajka przygotować w koszulce. Przepis znajdziesz TUTAJ.

    4) W miseczce ubij zółtko razem z sokiem z cytryny solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wciąż ubijając wlewaj do miski rozpuszczone masło. Idealny sos holenderski powinien mieć konsystencję majonezu

    5) Zdejmij ciabatę z patelni i na każdym kawałku połóż 2 plastry szynki szwardzwaldzkiej oraz szparagi.

    Sos holenderski

    6) Następnie na każdym kawałku ciabaty połóż jedno jajko sadzone. Jeśli trzeba dopraw solą i pieprzem.

    7) Ciabaty podawaj polane sosem holnderskim

    SPRAWDŹ RÓWNIEŻ NASZE INNE PRZEPISY ZE SZPARAGAMI:

    1. Szaszłyki ze szparagami i polędwiczkami wieprzowymi
    2. Sałatka ze szparagami i chorizo
    3. Makaron pappardelle ze szparagami 

    LUB OBEJRZYJ NASZĄ PYSZNĄ INSPIRACJĘ NA MAKARON Z BOCZKIEM I SZPARAGAMI:

    WARTO RÓWNIEŻ ZOBACZYĆ: 29 przepisów na dania ze szparagami