• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Buraczany makaron z rukolą i serem feta [PRZEPIS]

    Autor : mariakuzia
    17 maja 2018

    Lubicie makarony (lub jak kto woli – pasty)? Mamy dla Was dość nieprzeciętną propozycję – buraczany makaron, niby nic specjalnego, ale dodane składniki “robią robotę” ;).  Doskonałe, dobrze znane połączenie smaków – słodki burak, słona feta i pikantna, lekko gorzka rukola. To wszystko z makaronem, by dało poczucie sytości. Wbrew pozorom bardzo szybkie do przygotowania. Spróbujcie!

    Składniki na 2 porcje:

    1. Makaron – 200 g
    2. Oliwa z oliwek – 1 łyżka
    3. Ocet winny (jasny)- 1 łyżka
    4. Orzechy włoskie – 1 garść
    5. Cebula – 1 średnia sztuka
    6. Czosnek – 1 ząbek
    7. Szałwia lub rozmaryn- kilka listków , lub szczypta jeśli suszone
    8. Burak ugotowany – 1 duży lub kilka mniejszych
    9. Ser Feta lub kozi – 100 g
    10. Rukola – 1 garść
    11. Cytryna – 1 sztuka (pokrojona na plasterki)
    12. ew. Sok z buraków – ok 50ml

     

    Buraczany makaron – Sposób przygotowania:

    1. Ugotuj makaron zgodnie z opisem opakowania. Nie wylewaj wody (przyda się !)
    2. Orzechy upraż na patelni.
    3. Cebulę i czosnek rozdrobnij. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozdrobnione warzywa. Podsmaż chwilę na małym ogniu.Dopraw ziołami, solą i pieprzem.
    4. Buraki pokrój w mniejsze kawałki, wrzuć na patelnie. Podlej octem winnym. Dodaj makaron i około pół szklanki wody z gotowania makaronu.
    5. Teraz czas na kolorowanie! Jeśli masz sok z buraków – dodaj to do wymieszanych składników. Całość dobrze wymieszaj i gotuj przez około 6 minut, aby nabrało smaku.
    6. Wyłóż na talerz, posyp rukolą, pokruszoną fetą, orzechami włoskimi i cytryną. Leciutko wymieszaj .
    7. I gotowe do jedzenia!

    Buraczany makaron

    INNE PRZEPISY NA BURAKI: Burgery z buraczków i fasoli z komosą i fasolką szpragową

    POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI [PRZEPIS OD AFTERFIT]

    Aby dowiedzieć się nieco o prozdrowotnym działaniu buraków, możecie zajrzeć TUTAJ