• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Łosoś w pikantnym sosie miodowo - czosnkowym

    PRZEPIS NA ŁOSOSIA W PIKANTNYM SOSIE MIODOWO-CZOSNKOWYM

    Autor : waldekpieniak
    8 maja 2018

    Tym razem mamy dla Was bardzo prosty przepis na łososia, który jest świetnym źródłem białka, a zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 są bezcenne dla naszego zdrowia. Pomagają między innymi łagodzić bóle stawów, zapobiegają chorobą serca, a także korzystnie wpływają na rozówj aparatu ruchu oraz pracę mózgu.

    Składniki na 2 porcję:

    1) filet z łososia (około 400 gramów)

    2) brokuł

    3) ziemniaki (najlepiej jak najmniejsze) pokrojone w połówki (około 1/2 kilograma)

    4) cytryna

    5) 1-2 Łyżki oliwy

    Do sosu:

    1) około 40-50 gramów masła

    2) 2-3 łyżki miodu

    3) sok z jednej cytryny

    4) sól i pieprz

    5) 1/2 łyżeczki płatków chilli

    6) 2-3 posiekane ząbki czosnku

    7) 1 łyżeczka ostrej papryki

    Przepis na łososia – sposób przygotowania:

    1) Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą włóż podgotowane ziemniaki (gotowane przez około 10 minut). Możesz dodać też zioła (my dorzuciliśmy trochę tymianku i rozmarynu). Jeśli lubisz dobrze przypieczone ziemniaki możesz je podpiec jeszcze przez jakieś 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

    2) Na małym rondelku na wolnym ogniu rozpuść masło, dodaj miód, sok z cytryny, sól i pieprz, płatki chilli, czosnek oraz ostrą paprykę. Gotuj przez parę minut często mieszając tak, żeby sos się wyraźnie zredukował.

    3) Do naczynia żaroodpornego włóż łososia i polej go przygotowanym sosem. Dodaj blanszowanego brokuła i plasterki cytryny.

    4) Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut (w zależności jak gruby jest filet łososia). Voilà, gotowe ! Aha, na koniec możesz posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny.

    POLECAMY PRZECZYTAĆ: Ryby w diecie – kompendium wiedzy dla osób dbających o zdrowie

    POLECAMY SPRÓBOWAĆ: Polędwica z dorsza w szynce parmeńskiej z rozmarynem