• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI [PRZEPIS OD AFTERFIT]

    Autor : aleksandraluczak
    9 listopada 2017

    Sezon na dynię w pełni, a więc nie mogłoby zabraknąć przepisu z jej użyciem na blogu Afterfit Catering. Wiele osób ma problem z tym warzywem. Poza kremem z dyni nie za bardzo widzi jego zastosowanie. My na co dzień pokazujemy swoim Klientom, że świetnie smakuje w sałatkach w towarzystwie kaszy pęczak czy fety oraz z innymi pieczonymi warzywami. Potrawka z dyni, buraka i brukselki, to receptura naszego Szefa Kuchni.  Danie to idealnie sprawdzi się w menu osób unikających glutenu, laktozy. Nie ma tu także produktów pochodzenia zwierzęcego, dlatego ze spokojem mogą spożywać je wegetarianie i weganie. Smacznego!

    DYNIA – WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I LECZNICZE

    Zanim powiemy o właściwościach odżywczych i leczniczych dyni należy przypomnieć, że nie tylko miąższ wykazuje takie cechy. Pestki dyni oraz nasiona, to idealny surowiec na olej, który tłoczy się na zimno. Warto uwzględnić go w swoim jadłospisie ze względu na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko doskonale wpływają na pracę układu nerwowego i poprawiają pamięć oraz koncentrację, ale i poprawiają pracę układu immunologicznego, dzięki czemu możemy zapobiec przeziębieniom i grypie. 

    Zobacz przepis na: Sałatkę z pieczoną dynią, fetą lub wędzonym tofu

    Dynia jest niskokaloryczna (dostarcza niespełna 30 kcal w 100g produktu). Ze względu na swój pomarańczowy kolor jest źródłem karotenu, w tym witamin A, E, które pozwalają zachować piękną skórę i zdrowie. Dynia to także witaminy tj: C, PP, z grupy B oraz minerały jak: magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor. Czy nadal mamy Was namawiać na potrawkę? Wydaje nam się, że argumentów użyliśmy sporo. Smacznego!

    potrawka z dyni , buraka, brukselki afterfit

    POTRAWKA Z DYNI, BURAKA I BRUKSELKI

    Ilość porcji: 3
    Kcal: 1049 (1 porcja 349 kcal)
    B 28,8 (9,6), T 71,8 (23,9), W 71,2 (23,7), F 35,1 (11,7), WW 6,9 (2,3)

    SKŁADNIKI:

    • 300 g buraków
    • 350 g dyni
    • 250 g brukselki
    • 100 g cebuli
    • 3 ząbki czosnku
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • sól, pieprz
    • 2 łyżeczki natki pietruszki
    • garść kiełków fasoli mung

    SPOSÓB PRZYGOTOWYWANIA:

    1. Buraki piec przez 1,5 godz. w temp. 160*C.
    2. Obrać i pokroić w kostkę. Dynię oczyścić, obrać i pokroić w kostkę 2 X 2.
    3. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać dynię. Smażyć ok. 10 min.
    4. Dodać rozmrożoną brukselkę, dynię, czosnek, curry, kurkumę, mleczko kokosowe, sok z cytryny, sól i pieprz.
    5. Dusić całość ok. 10 min.
    6. Na koniec dodać natkę pietruszki. Ozdobić kiełkami.