• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Kaszotto z bobem i indykiem

    INDYK PO INDONEZYJSKU [PRZEPIS]

    Autor : aleksandraluczak
    5 września 2017

    Dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis Kucharzy Afterfit Catering. Indyk po indonezyjsku, to idealna propozycja dla osób stosujących diety wysokoenergetyczne. Bób oraz filet z indyka dostarczą sporych ilości białka, natomiast ryż – węglowodanów. Danie z powodzeniem może być spożywane tuż po intensywnym treningu lub na trzy godziny przed.

    INDYK PO INDONEZYJSKU – ORIGINAL

    W oryginalnej wersji przepisu nie znajdziemy bobu czy orzechów. Pojawią się jednak grzyby shitake oraz cebula dymka, którą kochają w tamtejszych rejonach. Nie! Nie odcinają szczypioru. Tamtejsza ludność sieka wszystko razem, a następnie dodaje do różnorodnych dań. Kuchnia indonezyjska pachnie wyśmienicie!

    W tamtejszych rejonach pojawia się także olej sezamowy, który dostarcza wielu cennych dla zdrowia NNKT. Z punktu widzenia kulinarnego, olej ten jest charakterystyczny, słodkawy i sprawdzi się, jako dodatek do dań z wooka. Bo taką metodą przygotowywany jest indyk po indonezyjsku w oryginalnej wersji Jeśli jednak masz zwykłą patelnię, to nie szkodzi. Rozgrzej ją mocno! I staraj się podtrzymać wysoką temperaturę. Będzie pysznie! zobaczysz!  Łap przepis! Daj znać czy smakowało!

    Zobacz także: KASZOTTO Z KURCZAKIEM, CUKINIĄ, BOBEM I FETĄ

    INDYK PO INDONEZYJSKU – PRZEPIS

    Ilość porcji: 3 
    Kcal: 2208(1 porcja 736  kcal)
    B 122 (40), T 105 (35), W 195 (65), F 34 (11), WW 20 (6,6)

    SKŁADNIKI:

    • 1 długa, ostra, zielona papryka
    • 3 ząbki czosnku
    • cebula
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • sól do smaku
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 35 dag piersi z indyka 
    • opakowanie mrożonego bobu
    • ½ szklanki orzechów ziemnych solonych
    • 100 ml drobiowego bulionu
    • łyżka startego imbiru
    • 30 dag ugotowanego ryżu basmati
    • 2 łyżki miodu
    • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
    • pęczek kolendry
    • limonka do smaku
    • 30 g grzybów shitake

    PRZYGOTOWANIE:

    1. Pokrój w kostkę ostrą papryczkę, czosnek, cebulę i 2 łyżki oleju.
    2. Doprawiamy solą i cukrem. Łączymy z pokrojoną w kostkę piersią z indyka. Odstawiamy całość na 30 min.
    3. Bób rozmrażamy i łuskamy. (NIE PODJADAMY;) )
    4. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni i smażymy kurczaka.
    5. Po 5 minutach dodajemy orzechy, podlewamy bulionem wymieszanym z imbirem.
    6. Dodajemy do całości bób, grzyby shitake oraz ryż. Smażymy.
    7. Doprawiamy miodem oraz sosem sojowym.
    8. Staramy się wszystko dobrze podsmażyć.
    9. Podajemy ze świeżą kolendrą.

    Smacznego!

    Komentarz:

    Aleksandra Łuczak – dietetyk sportowy