• Dieta
  • Przepisy
  • Suplementy
  • Trening
  • Najlepsze risotto kurkowe

    RISOTTO Z KURCZAKIEM I KURKAMI [PRZEPIS]

    Autor : aleksandraluczak
    14 lipca 2017

    Są takie dni, kiedy chce nam się “coś”, lecz nie do końca wiemy co. Co więcej, pocieszymy niezdecydowanych, że osoby które lubią dobrze zjeść, mają tak każdego dnia. Poniższy przepis jest rozwiązaniem wspomnianego problemu. Sprawdza się zawsze, gdy mamy ochotę na “ TO coś”. Idealnie pasuje, jako propozycja obiadu, a także kolacji. Możecie zaserwować takie danie znajomym. Nie będzie reklamacji!

    CHEAT MEAL – CO TO JEST?

    Za chwilę oburzeni powiedzą, że takie danie jest wysokoenergetyczne i nie przystoi zdrowemu, dietetycznemu cateringowi. W związku z czym zapobiegliwy Catering, a dokładniej ludzie w nim pracujący zabiorą głos w tej sprawie.

    Każda restrykcyjna dieta angażuje nie tylko nasze ciało, ale i umysł. każdego dnia przygotowujemy posiłki zgodnie z rozpiską, liczymy kalorie, makroskładniki i staramy się robić to jak najlepiej, aby uzyskać maksymalne efekty naszego wysiłku. Jeśli chcemy osiągnąć sukces, nie mamy innego wyjścia. Musimy na niego ciężko zapracować.

    O ile cheat meal, czyli posiłek mający przede wszystkim na celu odciążenie naszej psychiki nie jest zalecany w pierwszych fazach odchudzania, tak w późniejszych etapach pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie emocjonalne.

    Poza chęcią utrzymania prawidłowej masy ciała, warto także pomyśleć nad naszą psychiką. Zakazy nikomu jeszcze nie pomogły… Porozmawiaj ze swoim dietetykiem o cheat mealu. Nagradzaj się i żyj! Zdrowe odżywianie ma być przyjemnością a nie karą. Nawet najbardziej zdeterminowany człowiek nie lubi, gdy wiecznie czegoś mu się zabrania.

    PRZEPIS NA RISOTTO Z KURCZAKIEM I KURKAMI

    Składniki:

    • kurki 250 – 300g
    • cebula
    • 350 g fileta z kurczaka
    • 2 – 3 ząbki czosnku
    • 80 g suszone morele
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 200 g ryżu arborio
    • kieliszek białego wina wytrawnego
    • 600 ml bulionu drobiowego
    • 30 – 50g parmezanu
    • garść szczypiorku
    • łyżeczka masła klarowanego

    Przygotowanie:

    1. Na maśle klarowanym przez 4 minuty podsmażasz kurki (250-300 gramów.
    2. Dodaj cebulę i smaż przez chwilę.
    3. Dodaj 350 gramów fileta z kurczaka i smaż przez 3 – 4 minuty.
    4. Dodaj 3 wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojone w paski suszone morele i dwie obrane gałązki rozmarynu. Mieszaj przez chwilę.
    5. Dodaj 200 gramów ryżu arborio (nie powinien być żaden inny) oraz kieliszek wytrawnego białego wina. Zamieszaj i poczekaj, aż odparuje.
    6. Dodaj 150 ml bulionu drobiowego, zamieszaj i czekaj aż odparuje. Powtórz czynność 3 – 4 razy (całość powinna się gotować na umiarkowanym ogniu przez ok. 20 min).
    7. Na koniec posyp danie parmezanem oraz szczypiorkiem.

    Gotowe!